Nöt-Crémetryffelkaka med crisp
I samarbete med Camilla Hamid bjuder vi på en mumsig nöttryffelkaka med chokladtopping. Denna goding bakas utan ugn och är ett säkert kort att bjuda på till fikat!
Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med måtten 35×11 cm och ger 8-10 generösa bitar.
Ingredienser:
2 dl ljus sirap
1 dl brunt farinsocker
300 g Nöt-Créme original
1 nypa salt
5 dl corn flakes med naturell smak
200 g mörk choklad
2 msk matolja
Hasselnötskross till garnering
Gör såhär:
- Smält samman sirap och farinsocker på medelvärme i en kastrull.
- Tillsätt Nöt-Créme och rör om under fortsatt uppvärmning tills du får en jämn smet.
- Ha till sist i salt och grovt krossade cornflakes. Blanda tills cornflakesen fördelat sig jämnt i smeten och häll sedan upp den i pajformen. Låt formen stå i kylskåpet för att svalna helt medan du förbereder chokladtoppingen.
- Hacka den mörka chokladen grovt och smält i mikrovågsugn på 30-sekunders intervaller. Rör ner matoljan och låt chokladglasyren svalna innan du toppar din kaka med den.
- Garnera med hasselnötskross och låt kakan stå i kylskåpet tills glasyren stelnat innan du serverar den.
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.