Pannkakstårta
Ingredienser (ca 20 st)
Pannkakor, 6 st till två små tårtor eller en stor
25 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1 krm salt
1 ägg
2,5 dl mjölk
Smör till stekning
Karamelliserade nötter
1 dl hasselnötter, ca 50 g
2 msk socker
10 g smör
Flingsalt
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Vispa ner smält smör, mjölk och ägg tills smeten är slät utan klumpar.
4. Hetta upp en stekpanna till medelvärme med lite smör och grädda mellanstora pannkakor. Smöra pannan mellan pannkakorna för extra god smak. Låt pannkakorna svalna.
Karamelliserade nötter
Gör så här:
1. Rosta nötterna i ugnen på 180 grader över- och undervärme i ca 10-15 min tills de är gyllene.
2. Lägg i en kökshandduk och tryck bort skalet (det gör inget om det blir lite kvar).
3. Smält socker på medelvärme i en stekpanna tills sockret har fått en gyllenbrun färg. Häll i nötterna, rör runt och klicka i smöret, strössla över flingsalt och rör runt.
4. Häll ut allt på ett bakplåtspapper. Låt svalna och grovhacka sedan.
Montering och dekoration
Ca 0.5 burk Crème de la Crème
1-2 skivade bananer (eller valfri frukt/bär)
1 dl grädde
Grovhackade karamelliserade nötter
1. Montera ihop pannkakstårtan genom att bre på Crème de la Crème, strössla över nötter och lägga på bananer på varje lager pannkaka.
2. Dekorera det översta lagret med Crème de la Crème, vispad grädde, bananer och nötter. Färdig att avnjutas! 🥞
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.