Nöt-Crème Cupcakes
Ingredienser (ca 12 st)
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2/3 dl naturell yoghurt
1 dl hasselnötter
175 g Nöt-Crème® (1 ask)
Glasyr:
Blanda 175 g Nöt-Crème®
med 100 g cream cheese och
bred på, supergott!
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör och socker i en bunke. Tillsätt ägg, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser och vispa därefter ned det i smeten. Försök att få smeten jämn och klumpfri. Tillsätt yoghurt. Hacka hasselnötter fint och lägg i dem. Blanda väl.
Ställ ut muffinsformar och fördela smeten jämnt mellan formarna. Klicka i en matsked med Nöt-Crème® i varje muffin. Blanda försiktigt med hjälp av en tandpetare. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. Gott, gott, gott..!
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.