Kladdiga kärleksmums med Nöt-Crèmesglasyr
Ingredienser för 1 plåt:
350 gram mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1 nypa salt
6 st ägg
3 dl vetemjöl
400 gram mörk choklad
2 st burkar 175 gram Nöt-Crème®
Kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och poröst. Blanda sedan i kakao, sirap och en nypa salt i smeten. Rör därefter i ett ägg i taget, och blanda ner mjölet. Hacka den mörka chokladen grovt och blanda ner i smeten. Ta fram en ugnsplåt med hög kant, lägg i bakplåtspapper och häll ut smeten. Grädda i 20-25 minuter – den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna. Bre sedan ut all Nöt-Crème över kakan och strö över kokosflingor!
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.