Nöt-Crème Havreflarn
Ingredienser (ca 24st)
75 g smör
1 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1,5 msk mjölk
1,5 msk ljus sirap
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk malen ingefära
175 g Nöt-Crème® (1 ask)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver i en bunke till en jämn smet. Smält smöret och tillsätt det till smeten. Blanda väl. Gör smetklickar med jämna mellanrum (de flyter ut lite) på en plåt med bakplåtspapper. Det blir ca 2-3 plåtar.
Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de blivit gyllengula.
Låt svalna. Bred sedan härlig Nöt-Crème® på hälften av kakorna och lägg ihop två och två. Mums!
Tips!
Gör kanterna lite snyggare – och ännu godare! Doppa i smält blockchoklad.
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.