Chokladkaka med Nöt-Crème och hasselnötter
Ingredienser (810 personer):
125 g smör
350 g Nöt-Crème® (2 st askar)
6 ägg
En nypa salt
100 g malda hasselnöttter eller hasselnötspulver
100 g mörk choklad 70%
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda Nöt-Crème® och smör i en bunke. Separera äggulan från äggvitan på samtliga ägg, gulan ned i smeten, vitan i en annan bunke. Tillsätt salt och de malda hasselnötterna. Blanda väl. Smält 100 gram mörk choklad. Vispa upp äggvitan. Blanda sedan försiktigt ned både den smälta chokladen och de vispade äggvitorna i smeten. Blanda smeten jämn. Häll allt i en smord och bröad rund form. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna.
Glasyr:
100 g hasselnötter
100 g finhackad choklad
1 dl grädde
Gör så här:
Hetta upp grädden och lägg i chokladen så den smälter. Häll sedan glasyren över kakan och dekorera med hasselnötter. Klart!
Glasyralternativ:
Blanda ihop lika mycket vispad grädde som Nöt-Crème och bred över!
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.