Chokladfondant med Nöt-créme jordnötsgömma
I samarbete med Camilla Hamid bjuder vi på en drömgod chokladfondant med en gömma av Nöt-Créme med jordnötssmak. Härligt len och chokladig utsida och nötig insida. Bättre än såhär kan det inte bli!
Receptet ger 6 portioner.
Ingredienser:
200 g mörk choklad (70% kakao)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
1,25 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
9 stycken Nöt-Créme jordnötskulor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grovhacka den mörka chokladen och smält samman med smöret i mikrovågsugn på 30 sekunders-intervaller. Ställ åt sidan.
- I en bunke vispar du samman ägg, äggulor och strösocker till en pösig smet.
- Häll i smör- och chokladblandningen och rör om försiktigt till en jämn smet.
- Sikta försiktigt ner vetemjölet och vänd försiktigt till en jämn smet.
- Smöra 6 stycken ugnsfasta portionsformar och täck insidan med strösocker eller kakao.
- Fördela smeten i formarna och lägg 1,5 Nöt-Créme jordnötskulor i mitten på varje form.
- Grädda chokladfondanterna i mitten av ugnen av ugnen i ca 12 minuter. Dra en kniv längs med kanterna på varje form för att lättare lossa varje chokladfondant vid servering. Servera dem direkt med ännu mer jordnötskulor, färska bär och kakao.
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.