Chocolate chip cookies med Nöt-Créme mjölkchokladgömma
I samarbete med Camilla Hamid bjuder vi på dessa segmjuka cookies med en underbar gömma av Nöt-Créme mjölkchokladkulor. Rena drömmen för cookie-älskaren!
Receptet ger ca 15 cookies.
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker
1 rumstempererat ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mjölkchoklad eller mjölkchokladknappar
15 stycken Nöt-Créme mjölkchokladkulor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa samman smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Ha i ägget och vispa lite till.
- Tillsätt sedan vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena. Arbeta samman bara precis tills att det blir en deg.
- Ha till sist i mjölkchokladknappar, spara lite till garnering. Och arbeta in tills chokladen fördelat sig jämnt i degen.
- Dela degen i 15 lika stora delar och platta till varje del var för sig i din hand. Lägg en kula Nöt-Créme mjölkchoklad i mitten och vik degens kanter över kulan så att den blir helt täckt. Rulla till en jämn boll och lägg med generöst med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna ligga kvar på plåten i 2-3 minuter innan du lägger över dem på ett galler för att svalna helt. Garnera med de chokladknappar som blivit över när de ligger på plåten så att de smälter fast.
- Servera kakorna direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.