Whoopies – med härlig Nöt-Crèmesfyllning
Ingredienser (ca 20 st)
100 g smör
2,5 dl florsocker
2 st ägg
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
175 g Nöt-Crème® (1 ask)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och vispa det med florsocker i en bunke. Lägg i ett ägg i taget och vispa under tiden. Blanda vetemjöl med bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i smeten och vispa den jämn. Spritsa ut smeten med jämna mellanrum (de flyter ut lite) på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Bred sedan Nöt-Crème® på hälften av kakorna och lägg ihop två och två.
Tips!
Vill du ha färgglada Nöt-Crèmeswhoopies? Ta i några droppar karamellfärg i smeten. Eller varför inte två matskedar kakao och få chokladwhoopies med Nöt-Crème?
Bror Printzells Godisfabrik
År 1961 kom karamellhandlare Bror Printzell i Hässleholm på idén att ta det goda inuti hårda karameller och fylla i påsar av plast. Detta syndigt goda var alltså Nöt-Crème som fylldes i påsar om 18 gram. Bror Printzell motiverade denna egendomliga idé med att ”Det är ju det gottaste man vill åt!” Och vem kan säga emot ett sådant argument? Omgivningen var dock skeptisk. En enda grossist i Göteborg förbarmade sig och köpte några lådor.
En dag ringde Brors telefon. En dam berättar att utanför hennes kiosk ringlar långa köer med skolbarn som ville köpa Nöt-Crème. Nu ville hon beställa mera! Det visade sig snart att det fanns fler som tyckte att karamellfyllning på påse var en bra idé.
Än idag tillverkas Nöt-Crème på samma sätt, i samma fabrik i skånska Hässleholm.